Lennokin perus sähkökytkennät

Sähkölaitteiden peruskytkentä sähkölennokkiin ei ole kovin monimutkainen. Moottori kyketään nopeudensäätimeen, nopeudensäädin kytketään vastaanottimen kanavaan 3(kaasu). Servot kytketään vastaaottimeen niille kuuluviin kanaviin(riippuu toiminnosta). Ja lopuksi ajo akku kytketään nopeudensäätimeen.

Tarkempaa tietoa vastaanottimen kytkennästä saat tästä artikkelista. (uusi ikkuna)

Sähkölennokissa vastaanotin saa sähkönsä ajo akulta nopeudensäätimen BEC kytkennän kautta. Eli nopeudensäätimessä on samanlainen johto kuin servoissa ja se laitetaan kaasukanavaan. Liidokissa ja polttomoottorilennokissa tarvitaan vastaanottimelle oma akku, joka kytketään yleensä johonkin kanavaan. Akussa on vain 2 johtoa, mutta samanlainen liitin kuin servoissa. Joissakin vastaanottimissa on oma liitin akulle.

Nopeudensäätimessä on myös johto jossa on kytkin. Sillä kytkimellä katkaistaan virta vastaanottimelta. Itse nopeudensäädin kuluttaa myös virtaa, silloinkin kun se on katkaistu vastaanottimelta. Eli akkua ei pidä jättää lennokkiin pidemmäksi aikaa, koska se tyhjentää akun ja pilaa sen.

Itse poistan kytkimen ja juotan johdon päät yhteen. Kuvissa tämä on merkattu punaisella nuolella. Näin säästyy muutama gramma painoa, kun kytkintä ei ole. Vastaanotin saa virtansa kun akku laitetaan paikoilleen. Juotan yleensä myös moottorit suoraan nopeudensäätimen johtoihin. Mitä vähemmän liittimiä, sen parempi. Jos liittimiä käyttää, kannattaa niiden laatuun panostaa.

Peruskytkentä harjallisella moottorilla

Harjallisen moottorin peruskytkentä

Harjattoman ja harjallisen moottorin kytkentä ei eroa muuten toisistaan kuin että harjallisessa menee moottorille 2 johtoa ja harjattomassa 3. Jos harjallinen moottori pyörii väärinpäin, vaihtuu pyörimissuunta kun johdot vaihtaa keskenään. Harjattomassa moottorissa suunta kääntyy vaihtamalla mitkä tahansa 2 johtoa keskenään.

Peruskytkentä harjattomalla moottorilla

Harjattoman moottorin peruskytkentä

Kuvan liidokki kytkennässä on vastaanottimen ja akun välissä kytkin(musta möykky kuvan alalaidassa)

Liidokin peruskytkentä

Liidokin peruskytkentä

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella
http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html