Mitä tulee ottaa huomioon ensimmäistä RC-lennokkia miettiessä

Mielikuvat hienoista lennokeista ja myyntimiesten taidot on se suo johon alotteleva harrastaja helposti uppoaa. Jos tästä artikkelista ei ole hankintaasi hyötyä, suosittelen menemistä jollekkin lennokkiaiheiselle keskustelufoorumille ja lukevan sieltä vastaavia kysymyksiä ja vastauksia niihin. Jos vastausta ei löydy mieti hyvä ja selkeä kysymys. Aivan varmasti saat vastauksen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Esimerkiksi lennokit.net on hyvä foorumi tiedon etsintään. Kannattaa tutustua myös Kuopiolaisen lennokkikerho Kihun aloittelijan oppaaseen.

Vaikeinta alotuksessa on varmaankin omien kykyjen oikea arviointi ja päätös sopivista laitteista. On ymmärrettävää että jokainen haluaa oikean lentokoneen näköisen lennokin. Yhtä ymmärrettävää on se että se pitäisi olla joku ww2 aikainen sotalintu(hävittäjä) Raaka tosiasia on, että nämä sotalinnut eivät sovellu vasta-alkajalle ollenkaan. Ne vaativat paljon nopeutta lentääkseen ja ovat muutenkin vaativia lennokkeja lennättää. Siinä on jo kaksi asiaa joista kumpikin yksinään on vasta-alkajalle liikaa. Muutaman kerran kun on sekuntteja kestäneen lennon jäljiltä parsinut koneen kasaan, alkaa kiinnostus hävitä.

Aloittamalla lennokilla joka on suunniteltu ensimmäiseski koneeksi, vältytään suurelta määrältä mielipahaa ja edellytykset harrastuksen jatkumiselle on hyvät. Kyllä niihin sotalintuihinkin kerkiää tutustumaan, kunhan perusteet on saavutettu. Alla luettelon omaisesti piirteitä joita ensimmäisessä lennokissa olisi hyvä olla.

 • Ylätaso on huomattavasti helpompi hallita alkuun. Siipi siis rungon yläpuolella.
 • Vain 2 ohjainpintaa. Sivu ja korkeusperäsin. Ei siivekkeistäkään suoranaista haittaa ole, mutta jotta ne toimivat, pitää siiven olla suora. Suora siipi ei oikaise itsestään lennokkia, niinkuin V-kulmalla oleva siipi tekee. Jos ei tiedä miten koneen saa oikenemaan, irroittaa otteet ohjainsauvoista ja V-siipikone oikenee itse. Siitä on hyvä jatkaa. Useimpiin lennokkeihin saa varaosana siipiä, joten suoran siivekkeellisen siiven teko myöhemmin onnistuu kyllä.
 • Konetta ei kannata rakentaa liian hienoksi, se menee rikki joka tapauksessa. Itse kone ei ole kallis, joten sen voi tehdä vaikka uuden samanlaisen ja panostaa sitten ulkonäköön. Kun paljon uhraa ulkonäköön, se paljon harmittaa tonttauksen jälkeen.
 • Ylätasollisia lennokkeja on lentokoneidenkin näköisiä ja oikeilla esikuvillakin, mutta ne ei ole sotalintuja.
 • Ensimmäisen koneen tulisi olla helppo korjata. Foami koneet ovat sitä.

Tiedän että kauppojen kuvastoissa olevat konepaketit ovat houkuttelevia. Siis sellaiset joiden mukana tulee kaikki ja konekkin on valmiiksi rakennettu. Helppohan niillä on aloittaa, mutta kun haluat hommata seuraavan koneen. Huomaat että joudut todennäköisesti hankkimaan kaikki tarvikkeet uudestaan. Valmispakettien radioiden laatu ei ole yleensä kovin häävi. Lisäksi ne on usein tehty niin, ettei niihin käy muun merkkiset osat ja varaosat niihin maksaa hunajaa.

Suosittelen siis hiukan perehtymään radioihin, nopeudensäätimiin, servoihin yms. Säästät sillä 100-200€

 • Osta jonkun tunnetun radionvalmistajan ohjain(Hitec, Futaba, jr, Graupner) kanavia 4-6. Modulaationa FM ja taajuusalueena 35MHz tai jos harrastat muitakin radio-ohjattavia kuin lennokkeja 40MHz aluekkin käy.
 • Jos aloitat sähkölennokilla(suosittelen) niin kysy radiokauppiaaltasi saisitko vaihdettua radion mukana tulevat servot ja vastaanottimen pienikokoisempiin. Yleensä se onnistuu ja saat pakettiin kuuluneista isommista osista hyvitystä.
 • Osta jonkun edellä mainitun tai muuten tunnetun valmistajan vastaanotin ja saman valmistajan kide samalle taajuudelle kuin radiossakin on (schulze on hinta/laatusuhteeltaan hyvä merkki) Katso että vastaanottimessa on vähintään 4 kanavaa. Silloin voit rakentaa ne siivekkeet tai vaihtaa laitteet siivekkeelliseen koneeseen ostamatta uutta vastaanotinta.
 • Radiolaitteiden hintoja vertaillessa kannattaa katsoa mitä paketti sisältää. Esim. Futaban paketeista puuttuu yleensä lähettimen ja vastaanottimen akut ja laturi. (vastaanottimen akku ei ole välttämätön sähkölennokissa)
 • Vältä halvimpia vastaanotin merkkejä. Niiden kanssa on ollut eniten harmeja(esim. GWS)

Lopuksi muistilistaa jota tarvitset lennokin lisäksi. Joissakin lennokeissa moottori tulee mukana. Esimerkiksi kaikissa GWS:än koneissa. Muuta muistettavaa.

 • Moottori jos ei sisälly lennokki pakettiin.
 • Nopeudensäädin joka soveltuu moottorille. Mieluummin liian iso kuin pieni. Jos hankit LiPo akun ajoakuksi, pitää nopeudensäätimessä olla LiPo akulle soveltuva jännite katkaisu(CutOff) ettet pilaa akkuasi ajamalla sitä liian tyhjäksi.
 • Vastaanotin vähintään 4 kanavaa.
 • Radiolähetin ja akku + laturi sille, jos eivät sisälly pakettiin.
 • Yhtä monta servoa kuin on ohjainpintoja. Eli 2 peräsin ohjatussa koneessa ja siivekkeellisessä vähintään 3. Moottoria ohjaa nopeudensäädin.
 • Ajoakku. Suosittelen suoraan LiPo akkuja. Se moninkertaistaa lennätysajan ja nautinnon. Jos sinulla on jollekkin muulle akkukemialle sopiva laturi ennestään, esim. autoharrasteen jäljiltä, sillon voit harkita NiMH ja NiCad akkuja.
 • Akkulaturi valitsemallesi akkutyypille
 • Nippu potkureita. Kysy oikea koko kauppiaaltasi lennokin oston yhteydessä. Potkurit ovat alkuun kulutustavaraa.

Tutustu paikalliseen lennokkikerhoon/ harrastajiin. Saat varmasti heiltä apua koneen trimmaamiseen ja mahdollisuuden aloittaa lennätys opettajan avustuksella opetuskaapelia käyttäen. Siinä säästyy liimaa kummasti.

Jos aloitat harrasteen yksin, osta joku todella hidas kone ja harjoittele ahkerasti simulaattorilla. GWS:än SlowStick soveltuu yksin aloittelevalle.

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella
http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html