Painopiste

On erittäin tärkeää että lennokin siiven puoliskot ovat tasapainossa keskenään. Se on perus edellytys sille että kone lentää suoraan. Jos tasapaino ei ole grammalleen, voi sen kuitenkin jossain määrin korjata sivuperäsimen tai siivekkeiden vinolla asennolla. Sen sijaan lennokin painopisteen tulee olla kohdallaan. Lennokin piirustuksissa/ ohjeissa on määritelty painopiste. Jos painopiste ei ole siellä missä sen pitäisi olla on lennokki todella hankala lennätettävä ja useimmiten se on mahdotonta.

Painopiste kannattaa ottaa huomioon jo lennokkia rakentaessa. Gramma liikaa painoa pyrstössä vaatii useamman gramman lisäpainoa nokalle että tasapaino saadaan kohdalleen. Huolellisella rakentamisella voidaan välttyä lisäpainolta kokonaan. Akun paikka kannattaa tehdä sellaiseksi, että akkua voi liikuttaa rungon pituussuuntaan. Tällä voidaan hakea painopistettä kohdalleen ilman lisäpainon asentamista. Lisäpainohan vaikuttaa muuten lennokin lento ominaisuuksiin.

Painopisteen säätäminen on yksinkertaista. Pari kalikkaa ristiin ja ja siihen ohuet putket tai kepit pystyyn. Pystyosien pituus tulee olla niin pitkä, ettei laskuteline ota maahan kiinni.

Painopiste teline
Painopiste teline

 

 

Lennokin siipeen mitataan ja merkitään kohta jossa painopisteen tulisi olla. Esim. 50mm siiven etureunasta. Lennokki laitetaan telineeseen merkkien kohdalle ja siirretään akkua eteenpäin kunnes painopiste löytyy(lennokki on tasapainossa) Jos akun siirto ei riitä, voi siirtää vastaanotinta, nopeudensäädintä yms. ja vasta sen jälkeen lisätä ylimääräistä ”kuollutta” painoa.

Ylätasolennokki laitetaan telineeseen oikeinpäin ja alatason saa pysymään telineessä ylösalaisin.

 

Vapaastilentävä liidokki telineessä

Liidokki telineessä

Liidokki edelleen telineessä :)

 

 

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html