Potkurien kokomerkinnät

Lennokin potkurien kokomerkintä voi tuntua oudolta alkuun. Se on kuitenkin aika selkeä ja looginen. Ainoa asia jota voi sanoa oudoksi, on se että mittayksikkö on tuuma eikä milli. No onhan näitä tuumamittoja muuallakin, ja niiden kanssa oppii elämään.

Niin se tuumahan on 25,4mm eli 2,54cm ihan kummin vaan ja mitä mittayksikköä tykkää käyttää. Potkurien kokomerkintä tyyli vaihtelee hiukan eri valmistajien kesken, mutta numerot tarkottaa aina samaa.

Potkurin koko merkintä voi olla esim. joku seuraavista. 1080, 10X80, 10/80, 10X8, 10/8 ja kyseessä on samankokoinen potkuri. Tämän esimerkkipotkurin halkaisia on 10 tuumaa eli 25,4cm ja jälkimmäinen luku tarkoittaa nousua. Nousu lukema on määritelty niin että se on se kuvitteellinen matka jonka potkuri etenee yhden pyörähdyksen aikana. Tässä ei siis oteta huomioon mitään luistoja(kavitointia) tai vastuksia, mitä oikeassa elämässä on. Esimerkkipotkuri etenee kuvitteellisesti 8 tuumaa eli 20,3cm

Potkurin nousu

Potkureissa on muitakin merkintöjä, mutta ne ei liity kokoon vaan minkälaiseen lennokkiin ne on tarkoitettu. Polttomoottorikoneilla on omat potkurinsa ja niissä ei tule koskaan käyttää sähkölennokkeihin tarkoitettuja potkureita. Merkintä SlowFly löytyy potkurista joka on tarkoitettu puistolennokeille joissa on hiiliharjallinen moottori ja alennusvaihde. Harjattomien moottoreiden kanssa on turvallisempaa käyttää suoravedolle tarkoitettujapotkureita. Suoravedossa potkuri on suoraan moottorissa kiinni ilman vaihdetta ja pyörimisnopeus on huomattavasti kovempi kuin vaihteellisissa moottoreissa. Vaihdetta ei ole mitenkään kätketty moottoriin, eli siitä on helppo huomata onko sitä vai ei.

Suoravetopotkureissa on usein merkintä suoraveto, outrunner(harjaton moottori on usein outrunner, eli ulkokuori pyörii) Jos et löydä selkeästi tarvitsemaasi potkuri tyyppiä, tai et ole varma. Kannattaa potkuria ostaessa/ tilatessa mainita millaiseen moottoriin/ lennokkiin se tulee kiinni. Myyjät kyllä osaa neuvoa.

VAROITUS! olkoon lennokkisi minkälainen tahansa, älä koskaan korjaa potkuria, äläkä käytä rikkinäistä potkuria. Syy tähän on se, että potkurista irtoava osa lähtee todella lujaa ja kahdella silmällä varustettuna on huomattavasti mukavampi lennättää ja elää.

Jos potkurisi menee poikki tai halkeaa, heitä se roskikseen!

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella
http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html