RC-lennokkien kilpailulajeja ja mistä löytyy tietoa.

Vaikka keskitynkin RC-lennokkipuolen alkeisiin, ajattelin kirjottaa jutun tyngän niistä eri lennokkien kilpailulajeista joita Suomessa ja maailmalla harrastetaan.

Tämän jutun ulkopuolelle jää puistolennokkiharrastajat, koska tämä sivusto pääasiassa käsittelee niitä, ja lajilla ei ole mitään lajikohtaista yhdistystä eikä kilpailuja.

Mallilennokit F4C

Suurin kilpailulajeista on varmaankin mallilennokkiharrastajat. Lajissa on tarkoitus rakentaa lennokki niin samannäköiseksi kuin mahdollista esikuvansa kanssa. Esikuvana toimii joku oikea lentokone, ja se pitää dokumentoida mahdollisimman tarkasti. Mitä vanhempi kone, sitä vaikeampaa on dokumentointi. Vielä olemassa olevan lentokoneen dokumentointi voi tapahtua hyvinkin helposti.

Mallilennokit ovat siis lentäviä pienoismalleja, jotka arvostellaan ensin pöydällä ja sen jälkeen punnitaan harrastajan lennätystaidot. Lento osuudessa on pakollisia ja vapaaehtoisia kuvioita. Mallilennokit ovat haastavia lennättää, koska aerodynamiikan kanssa joudutaan tekemään kompromisseja ulkonäön hyväksi ja lennettävyyden kustannuksella. Pöytäarvostelun ja lennätyksen yhteipisteet ratkaisevat voittajan.

Lajista saat lisätietoa

Mallilennokit Ry:stä

Taitolento F3A

Tässä lajissa lennetään nimensä mukaisesti taitolentoa. Lento ohjelma on samantyylinen kuin oikeilla koneillakin lennettävä taitolento. Sisällä lennettävä 3D lennätys on tästä poikkeus. Siinä tehdään myös liikkeitä jotka eivät ole oikealla lentokoneella mahdollisia.

Lennokit ovat erityisesti taitolentoon suunniteltuja ja yllättävän iso kokoisia. Lennätys on näyttävän näköistä liikkeiden täsmällisyyden ja symmetrisyyden ansiosta. Vauhtiakin lajissa piisaa.

Lajista saat lisätietoa

F3A Team Finland Ry

Taistelulennokit eli Aircombat

Taistelulennokit ovat 1/12 mittakaavassa olevia toisen maailmansodan hävittäjiä. Ne ovat mittasuhteiltaan ja ulkonäöltään esikuvansa mukaisia, mutta niitä ei kannata tehdä turhan yksityiskohtaiseksi. Lennokin elinikä ei nimittäin välttämättä ole pitkä. Lennokit vetävät perässään 12m pitkää nauhaa jota sanotaan striimeriksi. Tarkoitus on katkoa potkurillaan vastustajan nauhaa mahdollisimman paljon. Yhteentörmäyksiltäkään ei vältytä ja kisoissa nähdäänkin näyttäviä tiputuksia ihan kongreettisesti.

Kilpailussa lennetään 3X 7min. erät joissa on kussakin yhtäaikaa ilmassa 5-7 lennokkia.

Lajista saat lisätietoa

Aces Finland Ry

Pylon eli nopeuslennokit F3D

Nopeuslennokeilla kierretään tolppien eli pylonien muodostamaa kolmion muotoista rataa. Radan pitkä sivu on 180m ja lyhyt sivu 40m. Lennokkeja on radalla yhtä aikaa maksimissaan 4kpl. Rataa kierretään vastapäivään 10 kierrosta ja nopein aika ratkaisee.

Nopeuslennokkeja on niin sähkö kuin polttomoottirkäyttöisiä ja kovimmat nopeudet ovat jopa reilusti yli 300km/h

Lajista saat lisätietoa

F3D lajiryhmä

F3K eli heittoliidokit ovat siiven kärkiväliltään maksimissaan 1,5m liidokkeja. Liidokki heitetään siivenkärjessä olevan tapin avulla kiekonheiton tapaan pyörähtämällä jopa 60m korkeuteen. Sen jälkeen etsitään termiikkejä(tintti) eli nousevia ilmavirtauksia joiden avulla pysytään ilmassa mahdollisimman kauan.

Lajista saat lisätietoa

F3K lajiryhmä

F3B Isoja liidokkeja joiden kilpailun tarkoituksesta en itse päässyt selville vaikka olin mm kisoja katsomassa. Vauhdikasta menoa ja huipputekniikkaa. Tietoa en ole vielä löytänyt lisää.

F3J Liidokkeja ovat, mutta tieto tuntuu olevan tiukassa. Senverran on hajua, että on kaksi asiaa mitä kilpailussa tehdään. Ensimmäinen on lentoaika, joka tulisi olla tasan 10min. Yli menevästä ajasta sakotetaan. Laskun tulisi myös osua omaan laskeutumismerkkiin. Matka siihen mitataan koneen pysähdyttyä.

Liidokeista tuntuu olevan tieto tiukassa. En tiedä, eikö ole tarvetta uusille harrastajille vai mikä syynä. Lisään tietoa jos sitä löydän

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella
http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html