Taajuuskuri ja muu turvallisuus

Marketeista ostettavat lelu radio-ohjattavat autot, veneet yms. on toki hyvä asia harrastajamäärien kannalta. Tässä asiassa on kyllä varjopuolensakkin. Ns. lelun kanssa opitaan ajamaan, mutta turva-asiat jää tyystin ilman huomiota. Käyttöohjeessa ei taajuuskurista yms. turva-asioista puhuta yleensä mitään. Ainakaan Suomeksi.

No eihän ne riskit nyt niin tolkuttomat olekkaan jos joku leluauto karkaa 21km/h vauhdissa käsistä. Autohan siinä voi pikkasen särkyä, mutta ei yleensä muuta. Kun siirrytään laadukkaampiin autoihin ja nopeudet kasvavat, suurenevat myös riskit. Auto hajoaa enemmän ja sen korjaaminen maksaa enemmän. Se on kuitenkin murheista pienin, vakavampaa on muiden omaisuudella aiheutetut tuhot. Naapurin setä tuskin tykkää jos upouuden auton ovessa on RC-auton aiheuttama lommo. Ja kaikista vakavin murhe on ihmisen terveyden telominen törmäävällä RC-laitteella.

No useimmitenhan auto ei vain tottele ohjausta kun joku toinen ajaa samalla taajuudella. Hyvällä tuurilla vahingoilta vältytään. Siihen hyvään tuuriin ei kuitenkaan pidä luottaa. Se miksi lennokkiväki on tarkinta taajuuskurin suhteen johtuu puhtaasti siitä, että kun joku lennättää lähellä samalla taajuudella lennokki tulee aina niinsanotusti tonttiin eli maahan ja hajoaa yleensä aika perusteellisesti. Harmittaahan se lennokin särkyminen, se on selvä. Lennokit voi maksaa jopa tuhansia euroja, ja hienon mallilennokin tekemiseen on uhrattu jopa tuhansia työtunteja.

Lennokki tulee kuitenkin alas aina todella lujaa ja nokalla saattaa pyöriä potkuri 20 000 rpm. Kevyet lennokit eivät aiheuta suurta tuhovoimaa, mutta kuvitteleppa 3kg painava lennokki joka tulee 200km/h hallitsemattomasti maahan. Hyvällä tuurilla se törmää vain maahan. Huonolla tuurilla se törmää esim. jonkun sivullisen autoon, ja kaikkein huonoimmalla tuurilla se törmää johonkin sivulliseen ihmiseen.

Millä tämä voidaan välttää? Sillä että kaikki harrastajat ottavat taajuuskurin tosissaan. Eli aina ennen lennätystä varmistetaan ettei lähistöllä ole muita harrastajia samalla taajuudella. Lennokki ja lentokenttien läheisyydessä ei saa koskaan lennättää! Niillä lennätetään isoja koneita ja korkealla. Korkealla oleva lennokki voi ottaa häiriötä jopa kilometrien päästä.

Lentokenttien ympärillä on muutenkin tiukat säännöt lähestymisalueiden takia. Kannattaa siis ottaa yhteyttä paikkakuntasi lennonjohtoon jos paikkakunnallasi on lentokenttä. Suomen ilmailuliitosta voit tiedustella onko paikkakunnallasi lennokkikerhoa ja sieltä saat selville onko lennokkikenttää.

Turvallisin lennätyspaikka on lennokkikenttä jossa on ns. pinnataulu. Yleensä se on taulu jossa on pyykkipoikia, joihin on merkattu taajuudet ja kanava numerot. Jos pinna(pyykkipoika) on taulussa on taajuus vapaa ja se varataan ottamalla pinna ja kiinnittämällä se esim. radiolähettimen antenniin. Jos taululla ei ole pinnaa taajuudellasi, tarkoittaa se sitä että taajuus on varattu. Silloin ei koskaan saa kytkeä lähetintä eikä vastaanotinta päälle. Tiedustele paikalla olijoilta kenellä käyttämäsi taajuuden pinna on, jotta voitte sopia vuorottelusta lennätyksessä. Kun toinen tankkaa/ lataa akkuja voi toinen lennättää, kunhan pinna on sillä joka lennättää ja toinen pitää radionsa suljettuna. On olemassa myös pinnatauluja joihin tuodaan pinna. Eli taulussa ei ole yhtään pinnoja ja taajuus varataan laittamalla pinna sen taajuuden kohdalle jota käyttää. Jos siinä jo on pinna, on taajuus käytössä. Jos lennätyspaikalla ei ole ketään muita ja taajuus on varattu, on pinna unohtunut poistaa/ palauttaa lennätyksen jälkeen. Olet kuitenkin velvollinen varmistamaan ettei lähellä todellakaan ole ketään joka käyttää taajuutta.

OLE HUOLELLINEN JA PALAUTA PINNA!

Muita turva asioita 

Turvallisessa lennättämisessä tulee otta huomioon muitakin asioita kuin taajuuskuri.

 

 •  Lataa lähettimen ja vastaanottimen akut aina ennen lennätystä
 • Tarkista että lähettimen vivut on oikeissa asennoissa ennenkuin kytket virrat päälle.
 • Kytke virrat aina ensin lähettimeen ja vasta sitten vastaanottimeen. Jos vastaanotin ei saa signaalia, saattavat servot liikkua omiaan ja moottori käynnityä itsekseen.
 • Pidä lennokista aina kiinni kun kytket virrat päälle. Jos vaikkapa kaasuvipu on täysillä lähtee lennokki kuin nakki haulikosta kytkettäessä virrat päälle.
 • Pidä aina huoli ettei potkuri voi osua käteesi tai muuhun osaan itsessäsi, ennenkuin kytket virrat päälle.
 • Sähkölennokkikaan ei ole lelu. Sen potkuri voi tehdä todella pahaa jälkeä osuessaan. Potkuri voi pyöriä kymmeniätuhansia kierroksia minuutissa.
 • Tee kantamatesti aina ennen lennätystä
 • Älä käytä kännykkää lennättäessä. Se voi häiritä ohjaimen radioliikennettä.
 • Älä lennätä lähellä linkkimastoja ja suurjännitelinjoja. Ne voivat aiheuttaa häiriöitä.
 • Huomioi muut ihmiset lennätysalueella.
 • Älä koskaan lennätä ketään ihmistä kohti. ei edes itseäsi.
 • Älä lennätä ihmisten ja omaisuuden, esim. autojen päällä.
 • Älä koskaan korjaa rikkoutunutta potkuria. Vaihda aina uusi. Korjaus voi pettää ja potkurin palanen voi viedä näön silmästä.
 • Älä osoita lennokkia lähettimen antennilla. Signaali on heikoin antennin kärjestä eteenpäin. Pidä antenni aina sivuttain lennokkiin nähden.

koin koomisen jutun tätä artikkelia kirjoittaessani. Tuntuu että kaikki tärkeät asiat hävis päästä. Eli tavoistani poiketen julkaisen tämän keskeneräisenä. Päivittelen tietoa lisää sitä mukaa kun sitä tulee taas mieleen.

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html