Yksinkertainen pinnataulu

Pinnataulu on apuväline jolla lisätään lennätyspaikan turvallisuutta. Jos paikalla ei käy muita lennättäjiä, ei pinnataululle ole suuremmin käyttöä. Vilkkaammilla lennätyspaikoilla se on kyllä todella tarpeen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on taulu johon on merkattu kaikki 35MHz taajuudet ja kanavanumerot. Lisäksi on esim. puisia pyykkipoikia joissa myös on nämä samat tiedot. Pyykkipojat ovat taulussa oikeilla paikoillaan ja kun haluaa tietyn taajuuden käyttöönsä, varataan se ottamalla pyykkipoika eli pinna taulusta ja ripustamalla se esim. lähettimen antennin tyveen. Jos pyykkipoika haluamallesi taajuudelle on jo poissa. On taajuus varattu ja et saa missään nimessä laittaa lähettimeesi virtoja päälle.

Eräs halpa tapa tehdä pinnataulu on ladata se täältä PDF tiedostona ja tulostaa paperille. Kun laminoit tulosteen saat siitä säänkestävän. Samassa tiedostossa on myös pyykkipoikiin omat merkit. Niitä on 3 sarjaa, joten voit tehdä varsinaiset pinnat niin että tiedot on molemmin puolin ja varapinnnoissa vain toisella puolella.

Pyykkipoikien tiedot kannattaa tulostaa tarralle ja liimata ne pyykkipoikiin. Liimauksen jälkeen kannattaa tarra lakata tai sivellä siihen epoksia, niin että se peittyy hiukan yli reunojen. Tämä parantaa säänkestoa huomattavasti.

Valitettavaa on että jotkut tulostusvärit kestää paremmin UV-säteilyä kuin toiset. En siis voi taata että tuloste ei haalistuisi. Olen joskus tulostanut ”täällä vartioin minä” kyltin koirani kuvalla ja laminoinut sen. Se kesti yli 10v portinpielessä ihan selkeänä. Tulostusväreissä siis on todella suuria eroja. Tottakai lennokkikentän pinnataulu kannattaa sijoittaa niin että siihen ei pääse aurinko suoraan porottamaan ja sateensuojakaan ei ole pahasta.

Pinnataulun taajuustiedot on arkin laidassa, jotta pyykkipojat on helppo siihen kiinnittää ja taulun voi kiinnittää alustaansa keskeltä. Suosittelen liimaamaan laminoidun taulun ohuelle vanerille(paksuus riippuu pyykkipojasta) niin se kestää käsittelyä paremmin. Älä käytä nitojaa, ruuveja tai nauloja niin että ne menevät laminaatin läpi, koska siitä reijästä pääsee myös kosteus.

PDF-tiedoston pinnatulu näyttää tältä

Pinnataulu

 

Pyykkipoikiin tulevat tiedot ovat tälläiset

Tiedot pyykkipoikiin

Pinnataulua saa tulostaa, käyttää ja levittää ihan vapaasti, kunhan et rupea myymään niitä.

 

 

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html