Uudenvuodet tinat kiertoon ja painoksi rakentelupöydälle

Lennokkeja rakennellessa tarvitsee jos jonkun näköstä painoa ja punnusta. Itse käytän melko paljon hiekkapusseja, mutta haasteellista on saada esim. siipirakennelman päälle pitkälle matkalle tasainen paino.

No nurkista löytyi reilu 5kg lyijyä+uudenvuodentinaa(melkein lyijyä) ja metrin pätkä 25x25mm alumiiniputkea. Lyijyn sulatukseen käytän vanhaa retkikeitintä ja kahvipannua. Siitä on kätevä kaataa sulaa lyijyä, mutta erittäin varovainen pitää liikkeissään olla. Painavan sulan lyijyn ei parane antaa ”loiskua”. Se ei kummosta liiketta tarvitse kun rupeaa pannu kampeamaan käsissä. Pitää myös muistaa että tämä touhu on ulkohommaa. Kotona sisällä tähän ei kannata ryhtyä. Itse tein homman parvekkeella.

Putken pää pitää luonnollisesti saada jollain tukittua. Mietiskelin erilaisia puutulppia, mutta päädyin ottamaan riskin. Laitoin putken päähän tulpan joka menee putken sisälle. Materiaali on muovi. Muovi ei tietenkään kestä lyijyn n. 328 asteen lämpötilaa. Ratkaisin ongelman upottamalla putken pään vesiastiaan ja kaatamalla sinne ensin pienen lorauksen tulpaksi. Vesi jäähdytti lyijyn erittäin nopeasti ja tulppa kesti ilman muodonmuutoksia.

Annoin putken pään olla edelleen vedessä ja kaadoin putken täyteen. Huomioitavaa on tietysti se että etukäteen pitää varautua pitämään putkea pystyasennossa jopa minuutteja ja se putki on todella kuuma. Itse käytin tähän lukkopihtejä. Lyijyn pinnan jätin parisen senttiä vajaaksi, jotta saan toiseenkin päähän muovitulpan.

Itse olen määrätietoisesti kerännyt lyijyä jo pitkään. Sen saanti vaan ajan kanssa hankaloituu, koska esim. auton renkaiden tasapainotukseen käytetään nykyään sinkki ja teräspainoja. Lyijyn käyttö on kiellettyä. Toki vanhemmissa renkaissa vielä lyijyjä on, mutta jos hakee raengasliikkeestä ämpärillisen käytettyjä painoja, on siinä puoli ämpärillistä venttiileitä, reilu kourallinen lyijyä ja loput sinkkiä ja terästä. Melkonen määrä pitää tavaraa kierrättää että siitä saa useamman kilon. Jos tietää mitä tekee, voi auton akuista ottaa lyijyt talteen, mutta niissäkin sitä on yllättävän vähän.

Uudenvuoden tina on sesonkituote ja sitä pitää muistaa ostaa paljon muutamassa päivässä. Ympäri vuoden saa tina seosta ostettua autotarvikeliikkeistä. Nimeltään se on yleensä koritinaa. Bilteman valikoimistakin se löytyy tinatanko nimellä, mutta hintaa kertyy aika paljon. Toki kyseessä on likipitäen puhdas tina.

Syy miksi valoin lyijyn alumiiniputken sisään oli se, että lyijyn päivittäinen hipelöinti ei ole terveydelle hyväksi. Alumiini tekee paketista siistin käyttää ja lyijyn kanssa ei tarvitse olla tekemisissä. Putki on luonnollisesti neliön muotoista. Karkuun pyörivällä painolla ei erityisemmin ole käyttöä. Metrin pätkästä sain kaksi 0,5m jötikkää, joista toinen painaa 2630g ja toinen 2530g Se mistä moinen sadan gramman painoero johtuu, jää mysteeriöksi. Silmämääräisesti täytin putken samaan tasoon. Tein valut myös samalla kertaa, joten seoskin on samaa. Lyijyvarastoni hupeni olemattomiin suht tarkkaan, menihän näihin kahteen painoon reilu 5kg lyijyä.

Painot voi toki valaa siitä sinkistäkin, mutta painoa on vähemmän ja suurin hankaluus on suurempi sulamislämpötila(419.53 °C), se kun ei välttämättä kotioloissa enään onnistu. Jos päädyt haalimaan rengaspainoja, erotat sinkin ja lyijyn toisistaan kemiallisen merkin avulla joka on siihen painoo tällätty. Lyijyllä se on Pb ja sinkillä Zn.

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html