35MHz vastaan 2.4GHz

Tämä taajuusalueiden vastakkain asettelu on tätä nykyä jokapäiväistä eri keskustelufoorumeilla. Itse henkilökohtaisesti en ”fanita” kumpaakaan. Olen harrastanut radiolaitteita(radiopuhelimia) vuodesta -84, joten näkemykseni ei rajoitu ainoastaan radio-ohjaukseen.

Miuta suoraan sanottuna ottaa pattiin se että itsekkin alkutaipaleella olevat henkilöt hypettävät 2.4GHz aluetta ensimmäistä radiotaan ostavalle. Se että 2.4 on alueena (radio-ohjauksessa) uudehko ja tekniikka on uutta, ei tee 35MHz laitteista vanhanaikaisia. 35megan alueen laitteet kehittyvät aivan samalla tavalla kuin 2.4gigasetkin.

Usein kommentti on tyyliin ”20 €gee enemmän rahaa ja saat uuden tekniikan 2.4 laitteet” Juu, niinhän se on, ettei ne 2.4:set ole sen kalliimpia ostohinnaltaan. Raaka tosiasia kumminkin on, ettei se harrastukseen menevä rahamäärä radioiden osalta pääty siihen radiopaketin hankinta hintaan. Kun lennokkeja tulee lisää, tulee myös tarve ostaa vastaanottimia. Niin, kyllähän sen vastaanottimen voi siirtää koneesta toiseen ja jos harrastat niin, että koneen rikkouduttua ostat uuden ja siirrät tekniikan siihen. Sujuu harrastus yhdellä vastaanottimella mainiosti. Jos lentokuntoisia koneita on useita, kasvaa virheen riski kun siirtelee vastaanotinta koneesta toiseen. Esim. antenni voi katketa niin, ettei se näy päällepäin. Useimmiten harrastus etenee niin, että koneita tulee useita ja ne ovat lentokuntoisia yhtä aikaa.

Eli ennenkuin päättää minkä taajuus alueen radion hankkii kannattaa ottaa selvää mitä se tulevaisuudessa maksaa. 35megan laitteissa vastaanottimet on halpoja ja ne käy merkistä riippumatta toisiinsa. 2.4gigasissa vastaanottimen tulee olla samaa merkkiä kuin lähetin ja hinta voi olla jopa 4-5 kertainen verrattuna halvimpiin toimiviin 35megan vastaanottimiin.  Jos ostat ajan kanssa ison läjän 35megan vastaanottimia, tulee siirtyminen 2.4gigasiin kalliimmaksi.

Jos itse ostaisin nyt radiota, sijoittaisin rahani varmaankin sellaiseen radioon joka on 35megan alueelle, mutta siihen saisi lisättyä 2.4gigan lähetinmoduulin. Näppärää kyllä mutta ei ihan halpaa. Radion hankinta aloittelijalle ei ole ihan helppoa, varsinkin jos kysyy mielipidettä jollain keskustelufoorumilla. Seurauksena on useimmiten jonkun asteinen sota siitä mikä on paras ja kenelle. Se alkuperäinen kysyjä, hänen tarpeensa ja budjetti unohtuu hyvin äkkiä ja vastaus jää saamatta.

Niinsanotuissa normaaliradioissa, eli ei tietokoneradioissa ei ole mitään vikaa. Niillä voi lennättää kaikenlaisia koneita ja pärjätä vuosia. Moni sanoo että niillä ei tee mitään, kun ei ole edes muistipaikkoja. No jos asennat jokaiseen lennokkiin servot samalla tavalla, siis niin että ne tekee samansuuntaisen liikkeen jokaisessa lennokissa, pärjää loistavasti ilman muistipaikkoja. Trimmauksessa on se ero, että trimmilennon jälkeen kone otetaan alas ja säädetään ohjainpinnat fyysisesti oikeaan kohtaan niin että trimmipotikat radiossa on keskellä.  Tietokoneradiossa se trimmaus tehdään radiosta ja jokaisella lennokilla on omat trimminsä, johon sitä muistipaikkaa tarvitaan. Siihen että trimmaus tehdään lennokissa, menee aikaa ehkä n. 5-10min. Tietokoneradion ohjelmoinnin opetteluun saattaa kulua tunteja.

Harrastuksen voi siis aloittaa hyvinkin yksinkertaisilla välineillä ja sitten kun huomaa mihin suuntaa homma kehittyy ja mikä kiinnostaa, voi ostaa siihen parhaiten soveltuvan radion. Kyllä perusradioista pääsee eroon ja moni jättää sellaisen itselleen vararadioksi.

Plussia

Perusradio

 • Halpa
 • Yksinkertainen käyttää, ei vaadi ohjelmoinnin opettelua
 • Mitä yksinkertaisempi, sitä vähemmän vian aiheuttajia
 • Ei softa ongelmia

Tietokoneradio

 • Voi olla edullinenkin
 • Muistipaikat, voi asentaa lennokkiin kamat miten lystää ja korjata suunnat oikeiksi radiosta
 • Miksaukset, voi yhdistää eri ohjausliikkeitä tapahtuvaksi automaattisesti

35MHz taajuusalue

 • Vastaanottimen asennus helppoa pitkän(n.1m) antennin ansiosta
 • Antenni ei jää kovin helposti katveeseen
 • Vastaanottimet halpoja
 • Vastaanotinmerkit toimivat ristiin
 • Laaja valikoima vastaanottimia ja lähettimiä
 • Radiolaitteilla laaja hintahaarukka. n. 100€-> tuhansiin euroihin

2.4GHz taajuusalue

 • Ei samalla taajuudella lennättämisen riskiä
 • Voi ohjata muutakin kuin lennokkia
 • Toimii useasti sellaisilla paikoilla joissa on 35megan alueella toivottomia radiohäiriöitä
 • Vastaanottimen antenni lyhyt, joten skaalalennokissa sen saa piilotettua helposti

Itse lennätän viidettä vuotta 139€ maksaneella 6 kanavaisella perusradiolla. Tähän mennessä ei ole tullut tarvetta ostaa tietokoneradiota tai vaihtaa taajuusaluetta. Tällä hetkellä lentokuntoisia koneita on 5 ja jokainen on välittömästi valmis taivaalle. Lähettimessä ja vastaanottimissa on rahaa kiinni tällä hetkellä n. 260€

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html