Vastaanottimen peruskytkentä

Tämä on asia joka on niin itsestään selvä harrastajalle, ettei tuu ajateltua että vasta-alkajalle se ei välttämättä oo niin selkeä. Vastaanottimien ja lennokkien ohjeetkin on yleensä englanniksi. Eli laitan parin kuvan kanssa selvityksen miten kytketään nopeudensäädin ja servot vastaanottimeen. Vastaanottimena kuvissa on 4 kanavainen ja paljon puistolennokeissa ja isommissakin käytetty Schulze 435.

Vastaanottimessa on merkinnät 1+ – ja -+2 ja ne tarkoittavat yksinkertaisuudessaan sitä, että numero on se kanava jota liitäntä ohjaa. Esim. 1 kanava on siivekkeille. No tää kanava järjestys on helppo kokeilla laittamalla servon johonkin kanavaan ja katsomalla mistä ohjaimesta se liikkuu. Jos servon johto lipsahtaa väärinpäin, ei se yleensä tuhoa mitään. Mutta jos polttislennokissa laitat vastaanottimen akun tai sähkölennokissa nopeudensäätimen väärinpäin, kärähtää vastaanotin hyvin suurella todennäköisyydellä.

No tässä auttaa ne + ja – merkinnät. Eli servojen, akun ja nopeudensäätimen johtojen värit on yleensä + punainen – musta ja kolmas on signaali olkoon johdon väri mikä tahansa. No tietysti poikkeuksiakin on. Esim GWS tykkää käyttää punaista + johtoa, ruskeeta – johtoa ja signaali kulkee oranssissa johdossa.

Ensimmäisessä kuvassa on nopeudensäädin kiinnitetty vastaanottimeen kanavaan 3.

Nopari kiinni vastarissa

Eli musta miinusjohto on miinusmerkin kohdalla plussa keskellä ja signaali kanavan numeron kohdalla. Se epäloogisuus tässä on mikä kuvista ei näy että kanavat 3 on kanavan 2 alla ja kanava 4 on 1 alla. Plus ja miinus niihin katsotaan samalla tavalla vastaanottimen etupuolelta kuin 1 ja 2 kanavaan. Eli kanavien 1 ja 4 johdot ovat samoin päin kuin myös kanavien 2 ja 3.

Laitetaan kuva tähän väliin. Siinä on nopeudensäätimen lisäksi lisätty 1 servo kanavaan 4.

Nopeudensaadin ja servo vastaanottimessa

Servo on kytketty kanavaan 4 eli se on sivuperäsimen servo. Huomaa miten johto on eri päin kuin nopeudensäätimessä. Miinukset osottavat keskelle molemmissa.

Lisätään vielä yksi servo. Se tulee kanavaan 2 nopeudensäätimen johdon päälle. Kanava 2 kuuluu korkeusperäsimelle. Ja johto tulee samoin päin kun nopeudensäätimenkin johto. Jos lennokissa olisi siivekkeet tulisivat ne kiinni kanavaan 1 ja johto olisi samoin päin kun kanavan 4 johtokin.

2 servoa ja nopeudensäädin vastaanottimessa

Lopuksi vielä se, että jos siivekkeillä on kummallakin oma servo, kytketään ne haaroittavalla Y-johdolla molemmat kanavaan 1 kuten yksikin servo.

Niin ja toi punanen johto vastaanottimen yläkulmassa on antenni. Se on yleensä 35MHz taajuusalueella punainen ja aika tarkkaan 1m mittainen. Musta taitaa kuulua 40MHz taajuusalueelle, mutta johtohan voi olla vaikka kukertavan keltanen jos se sopii paremmin lennokin väriin 😉

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html