Balsa

Balsapuu on yksi pisimpään lennokkimateriaalien kärkisijoilla keikkunut rakennusmateriaali, eikä sen suosion laskusta ole havaittavissa minkäänlaista merkkiä.

Balsapuu on erittäin nopeakasvuinen trooppinen puu joka kasvaa luonnonvaraisena etelä-amerikan pohjois osissa ja keski-amerikassa. Sitä myös viljellään aasiassa ja afrikassa. Nimensä balsa se on saanut eurooppalaisilta valloittajilta jotka näkivät siitä valmistettuja lauttoja etelä-amerikan tyynenmeren rannikon heimoilla. (balsa= lautta)

Balsaa käytetään keveytensä(100–200 kg/m³) takia paljon pakkausmateriaalina ja lämmöneristeenä. Se on saanut suuren suosion myös harrastajien parissa, jotka käyttävät sitä vieheiden, lennokkien ja lentokoneiden valmistamisessa. Balsan työstäminen on suhteellisen helppoa. Tosin työkalut tulee olla teräviä. Vähänkään tylsä työkalu rikkoo balsan pehmeän pinnan.

Hieno hiomapaperi tukkeutuu balsapölystä helposti. Balsapöly myös on todella hienojakoista, joten se leviää helposti ympäri työtilan ja aiheuttaa monelle sarjan mojovia aivastuksia. Hengityssuojainta on siis hyvä käyttää.

Liima pitää balsassa hyvin, koska se on huokoista ja liima saa siihen imeytyessään hyvän ”otteen”. Tällä imeytymisilmiöllä on toki haittapuolensakkin. Balsa imee itseensä helposti liikaa liimaa, maalia ja lakkaa ja saattaa muuttua sen takia painavaksi.

Lennokinrakennus balsassa lienee tärkeintä sen tasalaatuisuus, eli esim. molemmissa siivistä tulee olla samanpainoista balsaa. Tarkka puntari onkin tarpeen, varsinkin pieniä lennokkeja rakentaessa. Jos haluat tasalaatuista balsaa, on se syytä mennä ostamaan itse paikanpäältä ja punnita se. Harva kauppa punnitsee balsaa pyynnöstä, koska se on yllättävän aikaa vievää puuhaa.

Balsaa myyvät askartelu/ harrasteliikkeiden lisäksi myös jotkut Puukeskukset. Isompia balsaeriä kannattaa kysyä myös lennokkeja valmistavalta Kultasiivet Ky:ltä

Lennokki ja harrasteliikkeissä myytävä balsa on joko rimaa tai levyä. Rimoja on eri paksuisia ja muotoisia. Esim siiven etu ja takareunan(ottoreuna ja jättöreuna) rimat löytyvät useampaan siipikokoon valmiiksi muotoiltuna. Ihan ohkasimmat rimat kannattaa leikata itse levystä.

Balsalevyn mitat ovat 100mmX 1000mX paksuus (10cmX100cm) Paksuuksia on yleensä 1mm ylöspäin ja useimmiten paksuuksia löytyy ainakin 10mm asti. Sitä paksumpia ei enää ihan joka liikkeestä löydy. Yleisin harrasteliikkeiden balsan toimittaja tuntuisi olevan saksalainen Graupner.

Balsa taipuu kostutettuna hyvinkin monimutkaisiin muotoihin, ja ohuesta levystä/rimasta saa tehtyä helposti kaarevia muotoja ns. laminointitekniikalla. Siinä liimataan useampi ohut rima/levy päällekkäin muotoonsa joka jää pysyväksi liiman kuivuttua.

 

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella
http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html