Lennokkiharrastajan teipit

Teippiä käytetään lennokeissa muuhunkin kuin osien paikallaan pitämiseksi rakentamisen aikana. Rakennustyön aikana eniten käytetty teippi on hyvälaatuinen maalarin teippi. Itse käytän rakentaessa 3M Scottch:in sinistä maalarinteippiä (tuote nro: 20902) Se on mielestäni hintansa arvoinen teippi. Saa ainakin monesta Prismasta. Tärkein ominaisuus lienee tässä käyttötarkoituksessa on se että teippi pitää riittävän hyvin, muttei vaurioita pintaa poistettaessa, eikä jätä siihen mitään liimanjämiä.

Lennokkiharrastajan teippejä

Lennokiharratajan teippejä

Maalauksien maskaamisessa käytän keltaista erittäin ohutta maalarinteippiä (ei oo etiketti tallessa) hommaan tarkemmat tiedot ko käyn Prismassa seuraavan kerran, koska rullassa lukee vain Kip spezialpapier 308. No tää teippi on kuitenkin miellyttävän ohutta, joten maalauksien reunoihin ei tuu sellasta hervotonta kynnystä. Nää on ne teipit joilla pärjään rakennusvaiheessa. Onhan ne toki kalliita verrattuna halpahallien maalarinteippeihin, mutta miun mielestä ovat hintansa arvoisia.

Itse rakennusmateriaalina käytetään muutamaa teippilaatua. Varsinkin Depronista valmistettuja lennokkeja jäykistetään ja pintaa vahvistetaan teipeillä. Pinnan vahvistamiseen soveltuvat pakkausteipit. Värillisellä saa kuviota pintaan, mutta itse en oo mieleisiä värejä löytänyt, joten maalaan kuviot ja laitan kirkkaan teipin pintaan.

Kirkas pakkausteippi

Kirkas pakkausteippi

Jäykistämisessä käytän kahdenlaista lasikuituteippiä. Toisessa on pituussuunnassa lasikuitusäikeitä ja muuten teippi on kirkasta. Toinen teippi on oikeastaan itsekiinnittyvää lasikuituverkkoa. Itsekiinnitys on kyllä heikohko, mutta jäykistää mukavasti kahteen suuntaan.

Lasikuituteipit

Lasikuituteipit

Yleisin teippi harrastajien käytössä tuntuu olevan ”ilmastointiteippi” powertape. Ilmastointiteippihän on oikeesti jotain aivan muuta, mutta tuntuvat sanovan powertapea ilmastointiteipiksi. No onhan se saman näköstä äkkiä katottuna. Powertapella on helppo ja nopea kiinnittää esim. siiven etureunaan vahvikkeeksi hiilikuitutanko tai putki. Sillä saa myös jäykistettyä siipeä ristiin vetämällä. Teipin varjopuolena on paino, joten se kannattaa aina halkaista pituussuuntaan. Halkaisua varten teippi kannattaa liimata sellaiselle pinnalle josta ei irtoa mitään ylimääräistä. Lasi on hyvä tähän, joskin veitsi tylsyy nopeasti, mutta sitä vartenhan on timanttiliippa olemassa.

Powertape

Powertape

 

Powertapen hyviin puoliin kuuluu hyvä saatavuus ja monet värit. Näin pari päivää sitten paikallisessa halpahallissa jopa valkoista Powertapea. No hyväksi puoleksi pitänee sanoa myös pienet rullat, vaikka se nostaakin teipin hintaa. Hyvää pienessä rullassa on se, että ei tarvii ostaa jotain tiettyä väriä kilometrin pätkää, vaan senverran kun saa kulutettua ennenkuin se kuivahtaa käyttökelvottomaksi(vie kyllä vuosia) Ja mukavempihan niitä pieniä rullia on kanniskella siellä lennätyspakissakin. Kenttäkorjauksiin Powertape on erinomaista ja onhan se mukavampi korjata samalla värillä kun lennokkikin on. Ne väliaikaiset korjaukset kun tuppaa herkästi jäämään pysyviksi.

Teippien painoja /metri (punnittu)

  • Kirkas pakkausteippi 2g/m
  • Verkkomainen lasikuituteippi 3g/m
  • Lasikuituteippi syyt pituussuuntaan 6g/m
  • Powertape 9g/m

Huomasin muuten tätä kirjoittaessani teippifirmojen luvattoman kehnot nettisivut. Tarkempia tuotetietoja ei niiltä löytynyt, joten linkit tai niiden puute johtuu tästä. Ainoa josta löytyi jotain tietoa on Powertape. Senkin edustajan Henkell:n nettisivut oli niin laadittu että suoraa linkkiä tuotteeseen ei pystynyt tekemään.

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella
http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html