Styroks eli EPS

Styroks on paisutettua polystyreeniä ja sen rakenne koostuu muutaman millin halkaisijaltaan olevista palleroista. Styroks on heikompaa lennokin rakennusmateriaalina kuin suulakepuristetut foamilevyt, mutta samalla myös kevyempää. Usein on tarve saada esim. siiven sisään muodossa oleva täyte, ja itse siiven kantava rakenne tehdään esim. lasikuidusta. Näissä tapauksissa on styroks hyvä valinta, koska kestävyydellä ei ole merkitystä, mutta painolla on.

Styroksia leikataan kuumalankaleikkurilla käyttäen apuna esim. ohuesta vanerista leikattuja ohjainmallineita. Siipien leikkaus on todella helppoa ja nopeaa, mutta kaksoiskaarevia runkomuotoja ei kertaleikkauksella pysty tekemään.

Styroksista leikattu siipi ei kestä sellaisenaan, vaan se pitää vahvistaa esim. hiilikuitu putkella. Toinen vaihtoehto on päällystää se esim. lasikuidulla, balsalla tai voimapaperilla. Lasikuidutus pitää tehdä Epoksihartsilla, sillä Polyesterhartsi saa Foamin katoamaan. Myös maalauksessa tulee ottaa huomioon että Foamit eivät kestä kaikkia maaleja.

Styroksia saa kaikista rautakaupoista. Levyn mitta on 1000mm X 1200mm (1m X 1,2m) ja paksuuksia löytyy 10mm 150mm asti. Yleisin rautakaupasta löytyvä paksuus on 50mm ja 100mm. Styroksia valmistetaan useampia kovuuksia, joten painohaarukka on melko iso. ”perus” styroksin paino on EHKÄ 18kg/kuutio. Eri laatujen paino on 10-40kg/kuutio.

Lisätietoa

www.thermisol.fi (Jostain syystä linkki ei suostu aukeamaan uudessa välilehdessä/ ikkunassa)

Styroksin kanssa toimivia liimoja

  • Polyuretaaniliimat esim. Cascol 1809(D4) ja Uhu por
  • Foami ystävälliset pikaliimat
  • Epoksit(painavia)
  • Hyvin matalalämpöiset kuumaliimat(painavia)

Styroksin kanssa toimivia maaleja

  • Akryylimaalit(taiteilijatarvike)
  • Styrosprayt(kalliita)
  • Useimmat vesionenteiset maalit
  • kiva kalustelakka

 

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html