Deans liittimet, aito vastaan kopio

Aitoja Deansin liittimiä olen käyttänyt jo vuosia. Nyt sain käsiini muutamia kopioita ja päätin tutkailla niitä hiukan tarkemmin. Äkkivilkaisulla ne näyttää samanlaisilta kuin aidot ja sopivat toisiinsa keskenään, mutta ei tarvitse hirveästi asiaan perehtyä kun rupeaa eroja huomaamaan.

Aito liitin vasemmalla ja kopio oikealla

Aito Deans vasemmalla ja kopio oikealla

Kopio-liitin menee paikalleen huomattavasti nahkeammin, ja voimaa pitää käyttää enemmän. On myös syytä katsoa tarkasti että liitinpinnat osuvat oikeaan kohtaan. Syy jäykkyyteen ja huonosti paikalleen menoo näkyy kuvastakin. Aidon liittimen liitinpinnan reunat on pyöristetty ja jousi on täsmälleen suorassa liitinpinnan kanssa. Kopiossa näin ei ole vaan sekä liitinpinnat että jouset voivat olla hiukan vinossa. Liitinpinnoissa ei ole pyöristyksiä ja muoviosan reunakin on epämiellyttävän terävä.

Ero liitinpinnoissa näkyy selkeästi

Ero liitinpinnoissa näkyy selkeästi

Aidoissa Deans liittimissä en ole vielä koskaan törmännyt liitinpariin jotka eivät ole täysin kohdallaan. Kopioita hankin 10kpl pussin ja siinä oli useampi pari jotka vähän irvisti. No voiko kopioita tuunata paremmiksi. Timanttiviilalla pyöristelin kopion liitinpintojen reunoja ja muoviosien terävimpiä särmiä. Kyllä se selkeästi parani, mutta aidon veroista siitä ei saa.

Loppupäätelmäksi voisi sanoa että pikkaisen tuunattuja kopioita voi hyvin käyttää perus puistolennokissa, mutta mihinkään suuremman moottorin omaavaan lennokkiin en niitä laittaisi. En vielä ole testannut liittimen virrankestoa, kun en ole keksinyt mistä saisin ampeereja kehiin niin paljon että saisin liittimen sulamaan, mutta pitäisin rajana jotain 40A.

Aito Deans

  • Vain yksittäispakattuina
  • Kallis verrattuna kopioon
  • Tasainen laatu
  • Pakkauksessa kutistesukan pätkiä eristeeksi juotoksiin
  • Sen yhden liittimen tarvitsisi aina silloin kuin ei ole mitään muuta tilattavaa 😉

Kopio

  • Reiluissa pusseissa useita liittimiä
  • Halpoja
  • Epätasainen laatu, hyvällä tuurilla saat hinta-laatu suhteeltaan hyviä liittimiä
  • Kutistesukka pitää hankkia erikseen
  • Liitoksessa kipinän mahdollisuus ja sen myötä radiohäiriöitä

Suosittelen aitojen liittimien hankintaa ja käyttöä. Yksityiseltä ostettaessa kannattaa kysyä onko kyseessä aito vai kopio ja kyllä sama pätee joihinkin kauppoihinkin. Jos hintataso on huomattavasti alhaisempi, kuin muissa liikkeissä kannattaa aitous varmistaa. Itse ostin tietoisesti kopioita, joita myyjä mainosti laadukkaiksi liittimiksi ja kysyttyäni asiasta sanoi niiden olevan kopioita.

Jos haluat antaa palautetta tai ottaa yhteyttä muiden näkemättä, onnistuu se palautelomakkeella http://www.rantarosvo.org/sivut/Sahkopostipalaute.html