S

Sanaston hakemisto

Englanti- Suomi

SCALEMODEL pienoismalli

SERVO Laite joka toteuttaa radio-ohjauslaitteen antamia käskyjä: liikuttaa peräsimiä, siivekkeitä, kytkimiä. MIKROSERVO on nykytekniikalla valmistettu pienikokoinen SERVO.

SHRINKING DOPE kiristyslakka

SIDEWINDER moottorin asennus poikittain

SLIPSTREAM potkuvirta

SLOPE SOARING rinnelento

SOAR liitää

SPAN Jänneväli

SPOILERON Siivekkeiden miksaus jarrulaipoiksi (spolereiksi). Jos siivekkeillä on molemmilla oma servo, voi ne ns. kompuutteri radiolla miksata toimimaan myös jarrulaippoina. Kun siivekkeet nostetaan yhtäaikaa ylös, ovat ne jarrulaippoja ja jos ne lasketaan alas ovat ne laskulaippoja.

SQUARE INCH neliötuuma

STAB (ILIZER) korkeusvakaaja

STACK pino, pakoaukko

STICK MODEL tikkurunkoinen lennokki

STRAIGHT FUEL nitraamaton polttoaine

STRECH WINDING kumimoottorin kiertäminen venyttäen

STREAMER Taistelulennokin (COMBATIN) perään kiinnitetty kreppipaperinauha, jonka leveys on 3 cm ja pituus siimaohjaus combatissa 2,25-3 m. Radio ohjattujen combatissa nauhan pituus on 12m. Kilpailijat yrittävät katkaista toistensa nauhan.

Suomi

SAKKAUS Kohtauskulman tullessa liian suureksi ilmavirtaus irtoaa siiven pinnasta, siiven kantokyky lakkaa ja lennokki retkahtaa alaspäin. Siipi voi sakata kärjestä, tyvestä tai koko pituudeltaan. Seurauksena on nopea korkeuden menetys.

SIIVEKE Siivessä olevat 2 ohjainpintaa koneen kallistamiseksi Kuva

SIVUVAKAIN Kuva

SIVUPERÄSIN Kuva

SKEILI (englanti, scale=’mittakaava’) Mallilennokki, mallilennokkiluokka. Mallilennokit voivat olla siimaohjattuja(luokka F4B), radio-ohjattuja (F4C) tai vapaastilentäviä (F4D). Mallilennokki on jonkun lentokoneen mahdollisimman tarkka pienoismalli, ja sitä pyritään lennättämään esikuvansa lento-ominaisuuksia jäljitellen. – VARTTISKEILI, 1:4 mittakaavaan rakennettu mallilennokki.

SPINNERI Potkurin napasuoja joka on muotoiltu aerodynaamisesti vähäisen vastuksen aikaansaamiseksi

SPOILERI Siiven yläpuolella oleva jarrulaippa. Yleinen purjekoneissa ja liidokeissa.

STRIIMERI Taistelulennokin (COMBATIN) perään kiinnitetty kreppipaperinauha, jonka leveys on 3 cm ja pituus siimaohjaus combatissa 2,25-3 m. Radio ohjattujen combatissa nauhan pituus on 12m. Kilpailijat yrittävät katkaista toistensa nauhan.

STREEVA Siiven ja rungon välinen tukitanko. Kuva