T

Sanaston hakemisto

Englanti- Suomi

TAIL perä, pyrstö

TIMER Aikarajoitin. TIMERIA käytetään vapaastilentävissä lennokeissa rajoittamaan lentoaikaa (toimii kuten fuse) ja vapaastilentävissä polttomoottorilennokeissa rajoittamaan moottorin käyntiaikaa.

TORSION Balsasta tai lujitemateriaalista tehty putki tai kotelo siiven etureunassa, tai siiven etureunasta yleensä pääsalkoon asti ulottuva balsalevy tai muu tukeva päällyste.

TRAVEL ADJUSTMENT Servon liikeradan säätö, jolla voit säätää ohjainpinnan liikkeen sopivaksi. (END POINT ADJUSTMENT (EPA) Tarkoittaa samaa asiaa.

Suomi

TAAJUUSKURI Erittäin tärkeä turvatoimi. Varmistetaan ettei lennätyspaikalla tai sen läheisyydessä ole ketään lennättäjää samalla taajuudella. Huono taajuuskuri voi tuhota lennokin, muuta omaisuutta ja pahimmassa tapauksessa ihmisen hengen.

TAIMERI Aikarajoitin. TAIMERIA käytetään vapaastilentävissä lennokeissa rajoittamaan lentoaikaa (toimii kuten fuse) ja vapaastilentävissä polttomoottorilennokeissa rajoittamaan moottorin käyntiaikaa.

TILTTI Vapaastilentävissä lennokeissa käytettävä keino saada lennokki kaartamaan. Kun Katsotaan lennokkia suoraan edestä, siipi ja korkeusperäsin eivät ole samansuuntaisia.

TONTTAUS Lennokki tuli TONTTIIN. Maahansyöksy.

TOP-SYNTEESI Eräs tapa rakentaa vapaastilentävä kumimoottorilennokki eli WAKE. TOP:in mukaisessa wakessa ei ole ylimääräisiä liikkuvia osia, kuten kaartolaippoja, asetuskulman muuttujia ja vastaavia.

TORSIO Balsasta tai lujitemateriaalista tehty putki tai kotelo siiven etureunassa, tai siiven etureunasta yleensä pääsalkoon asti ulottuva balsalevy tai muu tukeva päällyste.

TRAPETSISIIPI Tasaisesti tyvestä kärkeen päin kapeneva siipi.

TRAINERI Moottorikäyttöinen harjoituslennokki, ylätasoinen, lentää hitaasti ja on helppo ohjata.

TRIMMAUS Lennokin virittäminen, jotta se lentäisi mahdollisimman hyvin.

TURBULAATTORI Vapaastilentävissä lennokeissa käytetty laite, jonka avulla aiheutetaan siiven yläpintaan heikkoa pyörrettä, joka kiinnittää ilmavirran paremmin siipeen ja siten lisää nostovoimaa pienillä nopeuksilla ja parantaa sakkausominaisuuksia. Turbulaattori on usein ohut lanka tai siima liimattuna pituus suuntaan siiven etuosaan, muutaman millin päähän etureunasta.

TYÖNTÖTANKO Metallinen, puinen tai hiilikuituinen tanko jolla välitetään servon liike ohjainpinnalle.